Focusing βιωματική ψυχοθεραπεία/Focusing oriented psychotherapy(FOT)

FOCUSING ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ/FOCUSING ORIENTED PSYCHOTHERAPY (FOT)

Η Ανθρωπιστική ψυχολογία, όπως ήδη αναφέρθηκε, αντλεί την καταγωγή της θεωρητικά από τις φιλοσοφίες της Φαινομενολογίας και του Υπαρξισμού. Στο κέντρο των δύο αυτών φιλοσοφικών ρευμάτων του 20ου αιώνα βρίσκεται ο μοναδικός, ιδιαίτερος και πάντα διαφορετικός άνθρωπος, με την πολύ προσωπική, υποκειμενική, άρα ανεπανάληπτη, αντίληψη και νοηματοδότηση του κόσμου και του εαυτού του.

Συνεπώς, η Προσωποκεντρική και Focusing-Βιωματική Συμβουλευτική/ Ψυχοθεραπεία δεν ενδιαφέρεται να ορίσει και να αναπτύξει διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές τεχνικές, πού άμεσα θα καθιστούσαν τον άνθρωπο αντικείμενο έρευνας, ερμηνείας και ανάλυσης. Αντίθετα, το κύριο μέλημά της είναι η καλλιέργεια στάσεων, θέσεων, ποιοτήτων που θα βοηθήσουν τον Σύμβουλο/Ψυχοθεραπευτή να συναντήσει τον πελάτη του, ως ένα άλλο υποκείμενο στην ετερότητά του. Μέσα από αυτή τη συνάντηση θα μπορέσει ο πελάτης, με την σειρά του, να έλθει σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό, ν’ αποδεχτεί την ιδιαιτερότητά του, να σχετιστεί με τον εαυτό του και να απελευθερωθεί ενδεχομένως από ανεπιθύμητες συμπεριφορές ή/και δυσάρεστα βασανιστικά συμπτώματα.

Με τον ίδιο τρόπο βέβαια, η Προσωποκεντρική και η Focusing-Βιωματική προσέγγιση αντιλαμβάνεται και κατανοεί την θέση της ανάμεσα στις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Δεν θεωρεί ότι αυτή κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τον άνθρωπο, αλλά ότι προσφέρει μία ιδιαίτερη, μοναδική, ξεχωριστή θεωρία για αυτόν με δυνατότητες βέβαια, αλλά και περιορισμούς.

Συνδυάζοντας αυτές τις δύο προσεγγίσεις που η μία είναι η συνέχεια της άλλης και μαζί δημιουργούν μια ολοκληρωμένη θεραπευτική διαδικασία ο πελάτης έχει την δυνατότητα να «συναντήσει» τον εαυτό του με μια καινούργια στάση και να διευρύνει την αυτό-εικόνα του ζώντας πιο ολοκληρωμένα και ευτυχισμένα.

Skype