Θεραπεία NADA Protocol (Ωτοβελονισμός)

Η χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι μια πρόσφατη εξέλιξη στην ιστορία αυτής της αρχαίας τέχνης. Για αιώνες, ασιατικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν το βελονισμό σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για την ανακούφιση του πόνου και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Η χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι μια πρόσφατη εξέλιξη στην ιστορία αυτής της αρχαίας τέχνης. Για αιώνες, ασιατικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν το βελονισμό σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για την ανακούφιση του πόνου και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.Τα πρώτα θετικά κλινικά ευρήματα σχετικά με τη χρήση του βελονισμού για τη θεραπεία της κατάχρησης ουσιών παρατηρήθηκαν στη δεκαετία του 70. Εκείνη την εποχή, ο νευροχειρουργός Δρ Wen HL (MD) ερευνώντας τις επιδράσεις του βελονισμού στο μετεγχειρουργικό πόνο ανακάλυψε την αποτελεσματικότητα του ωτοηλεκτρο-βελονισμού (ΕΑ) για τη θεραπεία της απεξάρτησης από την ηρωίνη (Wen & Cheung, 1973 παρατίθεται από τον Bullock et al., 1999). Παρατήρησε ότι άτομα εξαρτημένα σε οπιοειδείς ουσίες που υποβλήθησαν σε ηλεκτρο-βελονισμό ως μετεγχειρητική αναλγησία ένοιωσαν ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης. Στη συνέχεια, ο Δρ. Wen διεξήγαγε πολλές βασικές κλινικές μελέτες που αποτέλεσαν τη βάση της μετέπειτα έρευνας.

Διαβάζοντας την εργασία του Δρ. Wen, δύο κέντρα αποτοξίνωσης στην Αμερική αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το βελονισμό ως θεραπεία για τον εθισμό. Αυτά ήταν το Lincoln Center (Μπρονξ) και το Haight Ashbury (Σαν Φρανσίσκο).  

Επειδή το Νοσοκομείο Lincoln ήταν στη φτωχή περιοχή του Μπρονξ και είχε πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση, δεν ήταν δυνατή η ατομική θεραπεία. Έτσι η μόνη δυνατή λύση για την εφαρμογή και διαχείριση της θεραπείας του εθισμού μέσω βελονισμού. ήταν οι ομαδικές θεραπείες.    

Σταδιακά, το πρωτόκολλο βελονισμού στο Lincoln επεκτάθηκε με την προσθήκη περισσότερων σημείων. Μέσα από έρευνες που ακολούθησαν, ο Δρ. Michael Smith (MD) κατέληξε ότι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός ήταν χρησιμοποιώντας 5 συγκεκριμένα σημεία.

Μέχρι τα μέσα του 1980 η επιτυχία αυτής της μοναδικής διαδικασίας είχε γίνει τόσο προφανής, που πολλά κέντρα θεραπείας σε όλη την ΗΠΑ άρχισαν να ενσωματώνουν το βελονισμού σε προγράμματα θεραπείας τους.Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της NADA βασίζεται στην εισαγωγή πέντε, μικρών, ανοξείδωτων, αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία της εξωτερικής επιφάνειας του αφτιού. 

Η NADA-GR συνιστά τη χρήση βελόνων μίας χρήσης, ενώ δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρική διέγερση. Η θεραπεία είναι ομαδική και διαρκεί έως 45 λεπτά. Η θεραπεία και εκπαίδευση της NADA-GR αποτελείται από αυτά τα πέντε σημεία μόνο τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και τη διαχείριση του άγχους.
Ο βελονισμός για τη θεραπεία κατάχρησης ουσιών έχει αποδειχθεί ότι είναι κλινικά αποτελεσματικός και οικονομικός, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Μια κλινική που εφαρμόζει το πρωτόκολλο της NADA μπορεί να στηθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, με ελάχιστο κόστος.

Το πρωτόκολλο της NADA είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του τομέα. Η συνδυασμένη εφαρμογή του βελονισμού με την παροχή συμβουλών (συμβουλευτική) ή με ομάδες υποστήριξης και ψυχολογικής θεραπείας-υποστήριξης ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οφέλη: 

  • Φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος
  • Φυσική ανακούφιση πόνων
  • Διαχείριση κατάθλιψης
  • Μείωση κρίσεων πανικού, στρες, άγχους
  • Ευεξία
  • Χαλάρωση νου και σώματος
  • Υποστήριξη θεραπειών κατά της εξάρτησης
  • Μείωση μετά-τραυματικού στρες
  • Αυτοσυγκέντρωση, αυτοέλεγχος

(πηγή: www.nadagr.com)

Skype