Νέα/Ενημέρωση

Ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενσυναίσθησης

05/10/2023

Tα τελευταία χρόνια όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές η ενσυναίσθηση είναι ένας όρος παρεξηγημένος και παρερμηνευμένος τόσο στον χώρο της ψυχικής υγείας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να κατανοηθεί και να κατακτηθεί αυτή η υπέροχη και αρκετά περίπλοκη έννοια. Στην κοινωνία που μεγαλώσαμε δεν μάθαμε, δεν εκπαιδευτήκαμε να ακούμε με ενσυναίσθηση ακόμα και αν κάποιοι την έχουν έμφυτη δεν ξέρουν πώς να την εφαρμόζουν. Η συμπόνια δεν είναι ενσυναίσθηση και η ταύτιση είναι η μεγαλύτερη παγίδα της.

Πολλοί επαγγελματίες δυσκολεύονται και κουράζονται διπλά στην προσπάθεια να ακούσουν τους πελάτες τους, σε οποιαδήποτε επάγγελμα, ειδικά σε αυτά που υπάρχει κάποιου είδους συμβουλευτικής. Ο τρόπος εφαρμογής του στόχου είναι βιωματικός γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί. Γι αυτό ο κορμός της εκπαίδευσης θα περιέχει την ομάδα ενσυναίσθησης (encounter), τα βιωματικά εργαστήρια, και τις ασκήσεις ενσυναίσθησης και φυσικά εποπτεία. Θα υπάρξει και έξτρα υλικό παρουσιάσεων από ανθρώπους εξειδικευμένους στην ενσυναίσθηση στον χώρο στους ψυχικής υγείας.

Η ενσυναίσηθηση είναι ένα βασικό μέρος στους Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και για την πιο ολοκληρωμένη στους κατανόηση θα περιληφθούν και θεωρητικές βάσεις στους θεωρίας Προσωπικότητας του Rogers. Το πρόγραμμα είναι πολύ βοηθητικό για στους ψυχοθεραπευτές άλλων προσεγγίσεων σαν συμπλήρωμα των γνώσεων και εργαλείων στους, στους και των ήδη προσωποκεντρικών συναδέλφων σαν μια ανανέωση των δεξιοτήτων στους και φυσικά των εναλλακτικών θεραπευτών χωρίς κάποια ήδη εκπαίδευση σε συγκεκριμένη προσέγγιση, μπορεί να δώσει μια θεμελιώδης βάση στην δουλειά τους με τους θεραπευόμενους στους. Η ενσυναίσθηση είναι κάτι παραπάνω από ένα θεραπευτικό εργαλείο, είναι ένα εισιτήριο για κόσμους διαφορετικούς από τον δικό στους, είναι ένα καλειδοσκόπιο, κάτι που αν το κατακτήσεις όλα αλλάζουν γύρω σου, μέσα σου και μετά δεν χάνεται ποτέ.

Απευθύνεται σε Συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς, life coaches,επαγγελματίες εναλλακτικών θεραπειών και συμβούλων, εκπαιδευτές και γενικώς όσους χρειάζονται ένα δυνατό θεραπευτικό εργαλείο. Φυσικά επειδή η ενσυναίσθηση δεν είναι απαραίτητη μόνο μέσα στα επαγγελματικά πλαίσια, μπορεί ο καθένας που θέλει να εξερευνήσει αυτή την μαγική δεξιότητα/φιλοσοφία ζωής και όπως αλλιώς μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε, να είναι ευπρόσδεκτος να ακολουθήσει το πρόγραμμα για την προσωπική του ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό για τους συμμετέχοντες:
• Να καταλάβουν πραγματικά τον κόσμο των πελατών τους αλλά και τον δικό τους
• Να κάνουν την δουλειά τους πιο προστατευτικά και ξεκούραστα για τους ίδιους
• Να νιώθουν ασφάλεια στην «καρέκλα τους»
• Να ξέρουν ότι μπορούν να βοηθήσουν με συγκεκριμένη στάση τον απέναντι τους αλληλεπιδρώντας από το κέντρο τους
• Να βοηθήσουν τον πελάτη τους να προχωρήσει την όποια του διαδικασία σε ένα ασφαλές περιβάλλον με πολλές δυνατότητες
• Να αποκτήσουν μια δεξιότητα που θα τους ακολουθεί σε όλους τους τομείς της ζωής τους κάνοντας τις σχέσεις τους πιο εύκολες
• Να μάθουν έννοιες θεωρητικές με βιωματικό τρόπο
• Να κάνουν την δουλειά τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Το πρόγραμμα αποτελείται από 50 ώρες . Θα είναι 3 Σάββατα και ένα γεμάτο ΠΣΚ εκτός Θεσσαλονίκης. Οι ώρες θα είναι συμπιεσμένες οπότε η διάρκεια του θα είναι 4 μήνες.

Η έναρξη του θα γίνει τον Δεκέμβρη του 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάριο του 2024.Οι ημερομηνίες θα βγουν στην πορεία. Υπάρχει πιθανότητα συνέχισης του εκπαιδευτικού για όποιον ενδιαφέρεται.

Για την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου απαιτείται η παρακολούθηση όλων των εκπαιδευτικών συναντήσεων και μία γραπτή εργασία. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος δίνεται στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης στην οποία αναγράφεται το σύνολο των ωρών εκπαίδευσης και εποπτείας επάνω στη συγκεκριμένη θεματική.

Το κόστος συμμετοχής είναι 600 ευρώ.

Χωρος διεξαγωγής : my therapy κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής

Εκπαιδεύτρια :Σοφία Παπουτσή
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909327124

Skype