Νέα/Ενημέρωση

Πιστοποιημένη εκπαίδευση Focusing

05/10/2023
Ο Gendlin πριν 45 χρόνια υποστήριζε πως όχι μόνο ότι το ασυνείδητο κατοικεί στο σώμα αλλά ότι "το ασυνείδητο ΕΙΝΑΙ το σώμα". Ενώ γνωρίζουμε πλέον όλοι πόσο μεγάλη πηγή πληροφοριών είναι το "σώμα", ωστόσο δεν είναι πολύ γνωστός ο τρόπος με τον οποίον μπορεί κάποιος να αντλήσει στοιχεία από αυτή την πηγή.
Η φιλοσοφία του Gendlin παραπέμπει σε νέες έννοιες της φυσικής και της βιολογίας για μια διαφορετική κατανόηση του ανθρώπινου σώματος.
 
Το σώμα μας δεν είναι μηχανή αλλά μια υπέροχη ευαίσθητη αλληλεπίδραση με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας γι αυτό και το σώμα «γνωρίζει» τόσα πολλά απλά και μόνο μέσα από τη ύπαρξη του.
 
Στους σύγχρονους τρελούς ρυθμούς που όλοι ζούμε, χάνουμε την επαφή κρατάμε απόσταση απο το σώμα μας και με όλη αυτή από αυτήν την αστείρευτη πηγή γνώσης.
Το Focusing σαν τεχνική είναι ο τρόπος να αντλήσουμε αυτά που έχει να μας πει η πηγή αυτή και αυτό περιλαμβάνει:
 
-έναν συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης του βιώματος και της στάσης του απέναντι σε αυτό
-τη διαδικασία που χρειάζεται να ενεργοποιήσει κάποιος για να μπορέσει να έχει αυτή την αντίληψη και στάση (βήματα τεχνικής focusing)
-το σύνολο των εννοιών και των μεθόδων που συγκροτούν μια ξεχωριστή συμβουλευτική-ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
( Gendlin , 2006)
 
H διαδικασία Focusing μας δείχνει το πώς μπορούμε να κάνουμε μια παύση σε μια κατάσταση που ζούμε και να δημιουργήσει έναν εσωτερικό «χώρο» για νέες δυνατότητες εξέλιξης. Αυτή η πρακτική αναπτύχθηκε από την φιλοσοφία του Υπόρρητου και μας μαθαίνει πώς να αιτούμαστε την προσοχή μας σε κάτι το οποίο είναι άμεσα βιωμένο αλλα δεν μπαίνει σε λόγια. Αυτή η πρακτική αναπτύχθηκε από την φιλοσοφία του Υπόρρητου και μας μαθαίνει πώς να αιτούμαστε την προσοχή μας σε κάτι το οποίο είναι άμεσα βιωμένο αλλα δεν μπαίνει σε λόγια.Το Σώμα μας ξέρει ποιο πολλά από αυτά που εκφράζουμε συνειδητά για τις καταστάσεις που ζούμε.
 
Το Focusing μας βοηθά να εισαχθούμε σε έναν ξεχωριστό τύπο συνειδητότητας, διαφορετικό από την καθημερινή συνειδητότητα μας.
Είναι συνειδητότητα ανοιχτή, γυρισμένη προς τα μέσα και κεντραρισμένη στο παρόν και στου Σώματος τις εσωτερικές αισθήσεις. Αυτή η αίσθηση στο Σώμα μας ονομάζεται «Βιωμένη Αίσθηση» και βρίσκεται πίσω από τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, είναι σημαντική και γεμάτη νόημα. Είναι ένα μήνυμα από το Σώμα μας που θα μας μιλήσει όταν κάτσουμε να το ακούσουμε.
 
Το να έρθουμε σε επαφή με την «Βιωμένη Αίσθηση» είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα του Focusing.
Το Focusing είναι η ικανότητα να καλοδεχόμαστε ότι έρχεται, να διατηρούμε μια φιλική στάση σε ότι υπάρχει μέσα μας. Είναι η ικανότητα να ακούμε αυτό το μέρος το οποίο προσπαθεί να μας πει κάτι και απλά ζητάει από εμάς μόνο να κάτσουμε φιλικά μαζί του, να το συντροφεύσουμε και να το ακούσουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα παραπάνω.
 
Το Focusing μας επιτρέπει να:
• Καταλάβουμε τι αλήθεια νιώθουμε και θέλουμε
• Να γνωριστούμε με τον εαυτό μας και την ιστορία μας
• Να υπερνικάμε τα εμπόδια, να παίρνουμε αποφάσεις και να λύνουμε δημιουργικά τα προβλήματα
• Να γίνουμε πιο προσεκτικοί και φιλικοί στον εαυτό μας και στους άλλους
• Να συνεργαστούν το σώμα το πνεύμα και ο νους
• Να βρούμε ανακούφιση στην ένταση και στους χρόνιους πόνους
• Να είμαστε ανεξάρτητοι από εξωτερικές πεποιθήσεις και πιστεύω
• Να εμβαθύνουμε ποιο αποτελεσματικά στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία μας
• Να μπορούμε να σχετιζόμαστε πιο αληθινά και άφοβα, μη βίαια με τους γύρω μας
 
Η τεχνική είναι βιωματική οπότε οι συμμετέχοντες χρειάζεται να γνωρίζουν πως και οι συναντήσεις μας θα στηρίζονται σε βιωματικά. Η εκπαίδευση είναι ανοιχτή για επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες της προσωπικής του ανάπτυξης.
Οι συναντήσεις θα είναι για 8 ΣΚ που θα αποφασιστούν στην πορεία.
 
Για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού απαιτείται η παρακολούθηση όλων των εκπαιδευτικών συναντήσεων και 2 γραπτές εργασίες. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος δίνεται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό από το International Focusing Institute της Νέας Υόρκης για τον τίτλο του “Focusing Partner/Guide”.
Υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος για τον τίτλο του Focusing Oriented Therapist/Focusing Professional.
 
Το κόστος συμμετοχής είναι 800 ευρώ.
 
Χωρος διεξαγωγής : my therapy κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής
Εκπαιδεύτρια :Σοφία Παπουτσή Εντεταλμένη Εκπρόσωπος του International Focusing Institute, Νέας Υόρκης.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909327124
Skype